Doel van de maand februari “Mercy Ships”

Begin november was er een thema-avond bij de (mentor)catechese met als onderwerp “de diaconie.” Er werd een Bijbelse toelichting op armoede en rijkdom gegeven, de werkzaamheden van de diaconie zijn besproken en we hebben met elkaar en praktisch nagedacht over “hoe goed met je geld om te gaan.” Tot slot hebben de catechisanten meegedacht over de maanddoelen van de diaconie in de komende maanden. De volgende binnen- en buitenlandse doelen hebben de meeste stemmen gehaald: “Stichting de Hoop” en “Mercy Ships.”

Het doel van de maand februari, waarvoor we als diaconie een bedrag van €500 bestemmen, is daarom “Mercy Ships.” Hieronder leest u meer over het werk van deze stichting.

Mercy Ships begon met een droom: ziekenhuisschepen bemand met vrijwilligers die de armste landen van de wereld helpen door medische zorg te bieden. Gods liefde op een praktische manier aan de allerarmsten laten zien. Door de jaren heen heeft Mercy Ships met een handvol schepen meer dan twee miljoen mensen in ontwikkelingslanden geholpen met medische operaties en ontwikkelingsprojecten. En elke dag, met elke operatie, elk patiënt, wordt die droom in vervulling gebracht.

Op dit moment heeft Mercy Ships één groot ziekenhuisschip in de vaart – de Africa Mercy. Het grootste particuliere varende ziekenhuis ter wereld, speciaal ingericht om mensen in de armste landen in Afrika te helpen.

80% van de wereldbevolking woont op niet meer dan 150 km afstand van een havenstad. Daarom is een schip de beste manier om deze mensen te bereiken met de hulp die ze nodig hebben.

et gebruik van een schip is een relatief goedkope manier om het grootste deel van de wereldbevolking met ontwikkelingshulp te bereiken. Een ziekenhuisschip biedt een beschermde en schone omgeving om de kans op infecties minimaal te houden. De Africa Mercy is ook niet afhankelijk van externe factoren in een land. Er is schoon drinkwater en er zijn sanitaire voorzieningen. Bij plotseling onrust, bijvoorbeeld een burgeroorlog, kan het schip wegvaren om de veiligheid van vrijwilligers te waarborgen.

Het werk van Mercy Ships bestaat uit twee delen, nl. medische projecten en training & voorlichting:

Medische projecten

De medische operaties van Mercy Ships pakken de meest voorkomende aandoeningen in Afrika aan. Hierdoor is de hulpverlening speciaal ingericht voor de nood in Afrika. Zo worden kinderen en volwassenen geholpen die lijden door aandoeningen als gespleten lippen, tumoren, oogkwalen en ernstig vergroeide benen (bij kinderen). In een kliniek aan land wordt tandheelkundige hulp gegeven.

Training en voorlichting

Door trainingen en medisch onderwijs wordt bijgedragen aan de verbetering van de gezondheidszorg in een land. Door het trainen van onder andere medische professionals zoals verpleegkundigen, chirurgen en anesthesisten, kunnen zij weer anderen trainen. Zo kan de gezondheidszorg in een land blijven verbeteren, ook als de Africa Mercy naar een volgend land vaart. (bron: https://www.mercyships.nl/)

Mercy Ships heeft ook een filmpje gemaakt op youtube om uit te leggen waarom Mercy Ships nodig is en wat ze doen:

 

Mocht u een reactie willen geven op dit doel van de maand of u kent een goed doel dat mogelijk geschikt is om als doel van de maand gekozen te worden neemt u dan via onderstaand formulier contact op met de diakenen.Door dit formulier te gebruiken gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.