Goedemorgen gemeente, broeders en zusters,

Op deze pinkstermorgen willen we u en jullie van harte groeten vanuit Congo. Drie jaar geleden werden we uitgezonden. Nu zijn we alweer ruim een jaar in Oost-Congo. In die tijd hebben we deel mogen uitmaken van de Congolese gemeenschap van het dorpje Nyankunde. Mark heeft meer ervaring mogen opdoen in het ziekenhuis, we hebben ons Frans en Swahili zien verbeteren, we hebben ons verdiept in de cultuur, Thijmen en Aron spelen met de kinderen uit de buurt, Aimée trekt wortels uit ons tuintje, de mango’s vallen uit de bomen. We zijn gezegend op deze plek.

Maar voor wie onze uitzending op de voet volgt is het bekend: de plek waar we nu wonen en werken is niet de plek waar we blijven. Hier is een ziekenhuis dat goed draait. Het was vanaf het vertrek naar Congo onze wens om ons voor te bereiden op een missieziekenhuis op een afgelegen plek waar onze hulp meer nodig is. Die plek hebben we gevonden in Lolwa, een dorpje op 2.5 uur rijden van waar we nu wonen. Een dorpje in het enorme Ituri regenwoud, waar al decennialang een kerk, ziekenhuis en school van de zendelingen van vroeger staan. Maar sinds de oorlog van 1996 is het ziekenhuis vervallen geraakt en nog maar weinig bezocht. Het is ons verlangen dat we met Gods hulp en de inzet van alle mensen in Lolwa, het ziekenhuis weer mogen laten opbloeien. Zodat het een zegen kan zijn voor de regio, voor de mensen in de dorpen met hun akkers en hun koeien en voor de Pigmeeën in het bos.

Maar zending is zoveel meer dan wij als zendingswerkers in het veld. Zonder de steun uit uw gemeente zouden we allang terug in Nederland zijn. Maar het is met uw en jullie hulp dat we hier mogen werken. En met elkaar zien we dat God door ons allen heen werkt: dat een klein ziekenhuis ergens in Congo het evangelie zichtbaar mag maken in woorden en daden.

Bid met ons mee voor de kerk in Congo, dat ze in staat zal zijn de boodschap van het evangelie steeds weer opnieuw te vertalen naar de moeilijkheden waar veel Congolezen in leven. Het is de kracht van de christenen hier dat ze hoop houden dwars door alle omstandigheden heen. Bid voor politieke rust, dat de vele langlopende conflicten zullen worden opgelost. Bid voor goede leiders die het welzijn van hun volk voor ogen hebben. Bid voor een einde aan de Ebola-epidemie die woedt op de grens van ons werkgebied. Bid dat we een goede verhuizing en integratie in Lolwa zullen hebben. En dat we samen met de mensen daar de gezondheidszorg stap voor stap mogen verbeteren.

Pinksteren in Nederland en Pinksteren in Congo. Bij ons lezen wij vanmorgen een pinkstergroet uit Nederland voor. En we bidden ook voor de kerk in Nederland. Zo is de kerk één. Gods Geest begon met dat kleine groepje volgelingen van Jezus. Laat Zijn Koninkrijk komen.

Mungu akubariki. Que Dieu vous bénisse. Gods zegen.

Mark en Corine Godeschalk,

En de kinderen: Thijmen, Aron en Aimée