Ze noemden hem vies varken of vuile rat. Ze sloegen hem met een stok. Hij moest de wc schoonmaken met zijn blote handen. Petr Jasek, christen uit Tsjechië, zat in Sudan gevangen met IS-jihadisten als celgenoot. Ondanks de marteling en vernedering ervoer hij een diepe vrede, zoals hij nog nooit had meegemaakt. Tijdens de dienst van zondagmorgen 17 november in de Nieuwe Kerk deelt Petr zijn indrukwekkende getuigenis.

Petr Jasek was regiomanager Afrika van een zusterorganisatie van SDOK (Stichting de Ondergrondse Kerk). Hij reisde in december 2015 naar Sudan om onderzoek te doen naar de situatie van christenen in het land. Vlak voor zijn vertrek werd Petr opgepakt.
In de eenpersoonscel waarin hij werd opgesloten lagen al zes mannen. “Rond half zes werd ik gewekt door de islamitische gebedsoproep. Ze vroegen of er nog nieuws was. Ik vertelde over de aanslag in Parijs waarbij 129 mensen waren omgekomen. Daarop sprongen ze op en schreeuwden minutenlang ‘Allahu Akbar!’ Ik wist meteen met wat voor soort mensen ik in de cel zat. Uit angst deelde ik geen nieuws meer.”

Vrede
Petr was in de benauwde cel omringd door mannen die vijf keer per dag hardop baden en hardop of zingend uit de Koran voordroegen. “Ik dacht de hele tijd aan Jezus en wat Hij ervaren had, en loofde en eerde God. Ik zag Hem duidelijk voor me en ervoer de grootste vrede ooit. Tijdens de mishandelingen bad ik zelfs voor mijn familie en andere gevangenen.”

Er is ook een YouTube filmpje waarin Petr verteld over zijn ervaringen in de gevangenis.

Kijk voor meer informatie over SDOK op de website