Doel van de maand maart: Christelijk Noodhulpcluster Syrië en Turkije

Het doel van de maand maart waarvoor we als diaconie 1000 euro bestemmen is het Christelijk Noodhulpcluster dat hulp en ondersteuning biedt in de door aardbevingen getroffen gebieden in Syrië en Turkije. Sinds de zware bevingen van 6 februari zijn er duizenden naschokken geweest in Turkije. Twee weken na de zware bevingen was de zwaarste te voelen, met een kracht van 6.4. Het dodental als gevolg van de aardbevingen in Turkije en Syrië is inmiddels opgelopen tot boven de 50.000.

Het Christelijk Noodhulpcluster is een samenwerkingsverband tussen Dorcas, EO Metterdaad, Red een Kind, Tearfund, Woord en Daad en ZOA. Als er een grote ramp is, komen zij snel gezamenlijk in actie met een noodhulpcampagne. Ter plaatse werken zij samen om de noodhulp zo effectief mogelijk te laten zijn.

De impact van de aardbeving is groot, juist in Syrië. Het land is al jarenlang in crisis. Miljoenen Syriërs zijn ontheemd. Door de aardbevingen is de crisis nog veel groter geworden. ZOA-landendirecteur Marjanne van Vliet in Syrië vertelt: “De mensen hier hadden al heel hard hulp nodig. De huidige aardbevingen geven een extra, dramatische dimensie aan de situatie. En het is ook nog eens bitterkoud! Wat een verdriet en wanhoop zie ik bij de slachtoffers van de aardbeving. De angst is voelbaar. Angst en onzekerheid over hun toekomst, hun huis en hun leven.

Tienduizenden mensen zijn gewond, de ravage is enorm. Het Christelijk Noodhulpcluster is al jaren in Syrië aanwezig en biedt nu noodhulp aan de slachtoffers: onderdak, voedsel, water en winterhulp. De catastrofale aardbeving komt bovenop de humanitaire crisis die Syrië al jaren teistert. De omvang van de ramp is enorm. “Het is veel erger dan we eerst dachten”, zegt Najla Chahda, Dorcas-landendirecteur in Syrië. “Mensen blijven buiten op de straat, in de kou. Ze zijn bang voor nieuwe aardbevingen, ze durven niet bij opvanglocaties naar binnen te gaan. Hulp is zeer dringend nodig!”

Dankzij onze betrokkenheid kan het Christelijk Noodhulpcluster hulp bieden. Denk aan warme maaltijden, dekens, schoon drinkwater en onderdak. Dat doen het Christelijke Noodhulpcluster samen met kerken en met partnerorganisaties. En met u! Helpt u en bidt u mee?    Door dit formulier te gebruiken gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.