Doel van de maand december “Noodhulp Jemen”

Het doel van de maand december, waarvoor we als diaconie een bedrag van 500 euro bestemmen, is “Noodhulp in Jemen.” We doen dat via ZOA. ZOA is een van de weinige Nederlandse hulporganisaties die in het land aanwezig is. In mei 2012 startte ZOA een noodhulpprogramma. Zo’n 21 miljoen van de 25 miljoen inwoners zijn afhankelijk van humanitaire hulp.

De Jemenieten hebben het al jaren moeilijk. Jemen is het armste land van het Midden-Oosten en is extreem droog. Een conflict tussen opstandelingen en de regering ontaardde in een hevige burgeroorlog. Het escalerende geweld gaat hand in hand met een ingestorte economie en een coronacrisis in een van de armste landen in het Midden-Oosten. Tot dusver bleef dankzij humanitaire noodhulp een grote hongersnood de afgelopen twee jaar uit, maar sinds de uitbraak van de coronapandemie is de situatie zo erg, dat nu een op de vijf kinderen onder de vijf jaar acuut ondervoed is. Twee derde van de ruim 30 miljoen Jemenieten hebben honger; 2,1 miljoen kinderen en ruim een miljoen zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, lijden aan ernstige ondervoeding.

“Jemen zit in een neerwaartse spiraal”, vertelt Gerrianne Pennings, programmamedewerker Jemen. “Heel veel mensen zijn op de vlucht geslagen, zo’n 3,6 miljoen; alleen al in het afgelopen halfjaar zijn 81.000 mensen van huis en haard verdreven. En hoewel Jemen minder hard getroffen lijkt te zijn door de coronapandemie dan verwacht, is de impact enorm. Voedselhulp, medische steun, herstel van watersystemen: alles stopt omdat er simpelweg geen geld meer is voor een land als Jemen. Het voelt letterlijk alsof de wereld vergeten is dat Jemen bestaat.”

Maar ZOA is er, en ZOA blijft. “Dat is onze focus. We doen wat we kunnen met het beetje geld dat we hebben. En dat is zorgen dat mensen toegang tot water en sanitair houden, en dat ze voorlichting blijven krijgen over hygiëne. Als er één ding is wat we geleerd hebben de afgelopen maanden, is dat handen wassen letterlijk levens kan redden. Water en zeep zijn dus essentieel. Daarom zet ZOA daar stevig op in. Ook ondersteunen we kwetsbare families met cash of door middel van lokale werkgelegenheidsprojecten. We laten hen niet in de steek.”    Door dit formulier te gebruiken gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.