Doel van de maand september: de Haven

Het doel van de maand september, waarvoor we als diaconie een bedrag van 1000 euro bestemmen, is Stichting de Haven. In onderstaand artikel, wat door de stichting voor dit doel is aangeleverd, leest u over het werk wat deze stichting verricht onder prostituees in Den Haag. Naast onze financiële steun vragen we u om gebed voor de vrouwen en voor het werk wat Stichting de Haven onder hen mag doen.

We laten u graag kennismaken met Barbara. We komen haar voor het eerst tegen in één van de prostitutiestraten in Den Haag. In deze ‘stad van vrede en recht’ hebben duizenden vrouwen dagelijks te maken met onrecht. Ze zitten vast door dwang van pooiers, dwang van familie of dwang door omstandigheden. Ze worden dagelijks misbruikt.

Barbara komt uit een klein en arm dorp in Oost-Europa. Via een vriendin hoort ze hoe ze geld kan verdienen. Een baan als serveerster. Achteraf vertelt Barbara: “Ik ben een makkelijk slachtoffer voor haar. Ik ben opgegroeid in een dorp en heb nooit iets met prostitutie te maken gehad. Als ik aankom, word ik opgewacht door een man. Hij vertelt me dat hij alles voor mij regelt. Later blijkt dat mijn ‘vriendin’ me aan hem heeft verkocht. Hij is mijn pooier maar dat woord ken ik dan nog niet.”

Stichting De Haven is er voor moeders, dochters en zussen in de seksindustrie. De Haven biedt veldwerk, prostitutie maatschappelijk werk en een uitstapprogramma op maat. De Haven zoekt deze vrouwen op en is respectvol present als stoppen geen optie is.

Elke week spreken we met Barbara tijdens ons veldwerk. Ze is losgekomen van haar pooier maar door de emotionele schade die ze heeft opgelopen ziet ze geen uitweg. Ze zit vast. We stimuleren haar om haar dromen na te jagen. Samen met haar maatschappelijk werker en de jobcoach van De Haven komt Barbara in contact met een zorginstelling. Hier kan ze starten met een opleiding en direct gaan werken. Zo kan ze de wereld van de prostitutie voorgoed achter zich laten.

Stichting De Haven is doel van de maand in september in uw gemeente. Namens de vrouwen danken wij u hartelijk voor uw steun. Met de steun van uw gemeente krijgen vrouwen, zoals Barbara, de kans om uit te stappen en de prostitutie voorgoed achter zich te laten. Vanwege corona staan er tientallen vrouwen op het punt om uit te stappen. Daarom is uw persoonlijke hulp hard nodig! Wilt u weten wat u kunt doen in deze strijd tegen onrecht of bent u bereid om het werk van De Haven structureel te steunen? Ga naar www.dehaven.nl voor meer informatie!Door dit formulier te gebruiken gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.