Doel van de maand juli – augustus “Stichting De Hoop”

Het doel van de maand juli – augustus waarvoor we als diaconie een bedrag van €500 bestemmen, is daarom “Stichting de Hoop.” Hieronder leest u meer over het werk van deze stichting.

Veel mensen krijgen in hun leven te maken met psychische klachten, bij henzelf of bij mensen om hen heen. Ook verslaving kan in verschillende vormen aanwezig zijn en voor problemen zorgen waar je zelf niet meer uit komt. Wanneer dit speelt in je eigen leven of dat van de mensen om je heen, is het belangrijk om hulp te vinden die bij je past en er niet mee te blijven lopen.

Bij De Hoop werken christen-professionals op het gebied van psychiatrie en op het gebied van verslavingszorg. Er worden – net als bij andere instellingen – professionele en wetenschappelijk geaccepteerde behandelmethoden toegepast. Maar er is meer. Het is de visie van De Hoop dat je op de weg naar herstel niet alleen naar het probleem moet kijken, maar juist naar het herstel in alle relaties van een mens: in relatie met jezelf, met je omgeving, met de schepping en met de Schepper.

Lang niet alle zorg die de cliënten krijgen wordt vergoed. Een voorbeeld daarvan zijn de werkervaringsplaatsen. En dat terwijl werkervaring uiterst belangrijk is. Werken of een dagbesteding maken een groot verschil voor mensen die vaak worstelen met verslaving of psychische problemen.  Werkvisie De Hoop is een stichting die jaarlijks bijna 500 deelnemers begeleidt die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Het gaat om cliënten van De Hoop, maar ook om anderen uit Dordrecht en omgeving die moeite hebben bij het vinden van passend werk of een goede dagbesteding.

Het verhaal van Karsten laat zien dat deze aanpak echt werkt:

 “Ik heb ADD en erg depressieve fases,” vertelt Karsten. “Met de jaren werd het steeds erger, totdat ik niet eens meer mijn bed uit kwam. Ik heb buiten De Hoop hulp gekregen voor mijn depressies, maar daar werd alleen naar de ziekte gekeken. Ik wilde meer. Ik wilde weten waar het vandaan kwam en ik wilde weer kunnen werken. Zo ben ik bij De Hoop terechtgekomen. Daar keken ze naar de hele mens. Ik heb bij De Hoop ontdekt dat mijn zwakheid mijn kracht kan zijn. Als je toegeeft dat je zwak bent, kun je hulp krijgen.”

Karsten gaat via Werkvisie aan de slag bij De Hoop Bouw, waar hij werkervaring opdoet met andere cliënten van De Hoop. “In het begin ging het stroef,” zegt Karsten. “Ik trok me vaak terug en vond het lastig om met anderen samen te werken. Daar werd gelukkig rekening mee gehouden. Ik kreeg opdrachten die ik alleen kon doen. Mijn begeleider gaf me dat vertrouwen. Zo heb ik mijn eigenwaarde teruggekregen. Ik zag dat ik het werk aankon. Ik ging ook steeds meer met anderen samenwerken.”

Na 2,5 jaar bij De Hoop Bouw is het tijd voor de volgende stap: via Werkvisie krijgt Karsten een betaalde baan aangeboden. “Ik had inmiddels mijn diploma als heftruckchauffeur gehaald en kon bij een extern bedrijf in het magazijn komen werken.” Deze nieuwe baan doet Karsten goed: “Financieel ga je er natuurlijk sterk op vooruit, maar ik vind het nog fijner dat je je weer deel voelt van de maatschappij. Het is ook super om te merken dat ik de druk aankan in het bedrijf!”

Een ander voorbeeld zijn de inloophuizen. Voor mensen die eenzaam zijn, psychische problemen of verslavingsproblemen hebben, of op straat leven, is er in Dordrecht en in Vlissingen een inloophuis van De Hoop. Vrijwilligers bieden de gasten een veilige plek met een luisterend oor en voorzien hen van adviezen als dat gewenst is. Ook worden zij geholpen bij allerhande zaken van administratieve aard: het aanvragen van Digi-D, bemiddeling bij schulden, opmaken van cv’s, ondersteuning bij het solliciteren, het netwerk van sociale regelgeving, enzovoort. Ook voor een maaltijd kunnen bezoekers bij de inloophuizen terecht. Er wordt kort iets gedeeld uit de Bijbel en er is tijd voor gezellig contact. Ook is het mogelijk om te douchen of om kleding te laten wassen, haar te laten knippen en tweedehands kleding te ontvangen. Er is beperkte toegang tot internet en mensen kunnen bellen met instanties. Waar mogelijk worden mensen naar zorg geleid.

In het Inloophuis vindt geen behandeling plaats.

De Hoop helpt!

Kijk voor meer informatie over De Hoop op www.dehoop.org

Mocht u een reactie willen geven op dit doel van de maand of u kent een goed doel dat mogelijk geschikt is om als doel van de maand gekozen te worden neemt u dan via onderstaand formulier contact op met de diakenen.Door dit formulier te gebruiken gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.