Doel van de maand januari “Noodhulp Albanië”

Het doel van de maand januari, waarvoor we als diaconie een bedrag van 500 euro bestemmen, is: “Noodhulp aan het door aardbevingen getroffen Albanië. Dit bedrag zal worden overgemaakt via Project 10-27. Project 10-27 is het diaconale programma van de GZB. 10-27 verwijst naar Lukas 10 vers 27 waarin de Heere Jezus ons oproept God lief te hebben boven alles en onze naaste als onszelf.

Ongetwijfeld is het u niet ontgaan dat Albanië eind november is getroffen door een zware aardbeving gevolgd door diverse naschokken. Ruim 50 mensen kwamen om, er zijn honderden gewonden en duizenden mensen vluchtten uit hun huizen. De GZB helpt Foodbank Albanië bij het uitdelen van maaltijden en voedselpakketten.

Inmiddels is bekend dat 10.000 Albanezen door instorting of ernstige schade niet meer in hun eigen huis kunnen verblijven. De hulpacties die op gang gekomen zijn richten zich vooral op de steden, vooral Tirana en Dürres zijn zwaar getroffen, maar ook in de kleine dorpen rond de steden is de nood groot. Voor al deze mensen willen we uw gebed vragen. Zoveel Albanezen worstelen met armoede, vooral in de kleinere dorpen. Deze ramp doet daar nog een schepje bovenop.

Mensen die door de aardbeving dakloos zijn geraakt, zijn nu voor hun levensonderhoud afhankelijk van voedselhulp. Via de partner van de GZB, Foodbank Albania (FBA), wil de GZB  heel graag een helpende hand bieden en daarmee iets laten zien van onze verbondenheid met onze broeders en zusters in Albanië.

Op een haar na geraakt
Het gezin Vlasaj woont in Durrës. De man en vader zit in de gevangenis. Moeder Ilda zorgt zo goed en kwaad als het gaat voor haar 4 kinderen. Ze houdt varkens en geiten en kan zo het hoofd boven water houden. Tót de aardbeving eind november! Een deel van het plafond komt naar beneden. Ze vluchten het huis uit. Hun zorgen om de varkens en geiten – hun inkomen – doet hen toch weer terugkeren naar huis om dan maar in de tuin te overnachten. Als de oudste dochter van 15 het huis ingaat om noodzakelijke spullen uit het huis te halen, valt opnieuw een grote blok steen naar beneden en raakt haar op een haar na. De schrik zit er goed in! Uit angst durven Ilda en de kinderen nu ook niet meer in de tuin te slapen, maar ze verblijven met z’n allen bij de buren, 15 personen in een eengezinswoning. De toekomst is onzeker. Er is dagelijks voedsel nodig, het huis moet gerepareerd worden, ze hebben een ander onderkomen nodig, kleding, huisraad, een kachel en een fornuis. Hoe redden zij het?

Foodbank Albania ondersteunt gaarkeukens in Tirana en Durrës die dagelijks maaltijden verstrekken aan getroffenen zoals het gezin Vlasaj en wil nieuwe gaarkeukens starten op plaatsen waar nog niets is. Ze delen ook voedselpakketten uit. Een enorme zegen voor getroffenen! FBA wil in ieder geval de komende twee wintermaanden hulp bieden, hoewel ze verwachten dat ook daarna nog veel mensen hulp nodig zullen hebben.Door dit formulier te gebruiken gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.